Mieren

Mieren zijn een categorie insecten die bij elkaar woont en leeft in zogenaamde 'kolonies'. Mieren komen op mondiale schaal overal voor en zijn dan ook één van de succesrijkste diergroepen. Mieren zijn zeer waardevol voor de natuur, omdat zij veel overtollig afval uit de weg ruimen en kleine insecten opeten. Jammer genoeg zijn ze ook verzot op menselijk eten. Vooral zoetigheid staat bij mieren hoog op het menu.

Mieren in Nederland

Het merendeel van de mierensoorten prefereert zonnige en warme klimaatomstandigheden. Ons klimaat is dus niet geschikt voor de meeste mierensoorten. Niettemin zijn er toch een klein aantal mierensoorten die wél in Nederland overleven en ons veel overlast kunnen bezorgen. Van 'tuinmieren' en 'zwarte zaadmieren' wordt gedacht dat zij geen ziekten bij zich kunnen dragen, maar niets is minder waar. In hun zoektocht naar voedsel kunnen zij gemakkelijk ziektekiemen tot zich nemen. Mieren zijn dol op etensresten, dus houd levensmiddelen goed afgeschermd in potten of bussen!

Welke mieren veroorzaken in Nederland de grootste problemen?

Hoewel er een redelijk groot aantal mieren in Nederland leeft, zorgt een klein aantal soorten voor problemen thuis of op uw werk. Vooral de faraomier en de tuinmier kunnen veel overlast veroorzaken.

Faraomier

De werksters kunnen tot 3 millimeter groot worden.

 

Hebben een bruingele kleur, met een veelal donkerdere achterzijde.

Mannetjes worden hooguit 3 millimeter groot, zijn zwart en hebben geelachtige poten. Zijn tevens gevleugeld.

 

Tuinmier

De werksters kunnen tot 4 millimeter groot worden.

 

Nesten worden doorgaans buiten aangetroffen, waarbij werksters, in hun zoektocht naar voeding, in grote getale woningen kunnen binnendringen.

 

Hebben geknikte voelsprieten en zijn veelal zwart (glanzend) gekleurd.

 

Kunnen mieren gevaarlijk zijn?

Zoals in het vorige kopje besproken, brengen de meeste mieren niet of nauwelijks gezondheidsrisico's met zich mee. Ze kunnen echter wel voor grote overlast zorgen. Zo kunnen subterrane nestplaatsen er gemakkelijk voor zorgen dat terrassen en gazonnen verzakken en dus geruïneerd worden.

Wat kunt u zelf doen tegen een mierenplaag?

1) Bekijk waar de mieren vandaan komen en blokkeer vervolgens de ingang.

2) Verwijder plakkerige resten uit uw keuken enzovoorts; mieren zijn namelijk dol op zoete dingen.

Als u na de bovenstaande (getroffen) maatregelen nog steeds last heeft van mieren, is het raadzaam om ons zo spoedig mogelijk te raadplegen. U kunt daartoe telefonisch en schriftelijk contact met ons opnemen.

Hoeveel wordt in rekening gebracht voor de bestrijding?

De kosten hangen af van de grootte en bereikbaarheid van de mierenplaag. Wij kunnen u snel een prijsindicatie geven zodra we de situatie hebben geobserveerd!

Overlast van mieren? 

Als u een mierenplaag heeft en er zo snel mogelijk van af wilt, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen! U kunt daartoe telefonisch op nummer 06-11122445 en via ons online contactformulier contact met ons opnemen.


Last van deze ongedierte? Wij helpen u er graag vanaf! 
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-11122445 en online via ons contactformulier
Let op: Werkgebied +/- 20km rondom Edam-Volendam!