Ratten

Één rattenpaar verliest jaarlijks meer dan 1 miljoen haren en kunnen meer dan 25000 keutels in uw huis of bedrijf achterlaten. Het is daarom niet vreemd dat ratten een groot aantal serieuze ziektes op mensen kunnen overdragen. Naast het verspreiden van ziektes, kunnen zij tevens grote schade aan uw huis en bedrijf aanrichten. Het is zeer verstandig om direct actie te ondernemen als u de aanwezigheid van ratten vermoedt.

Ratten aan hun uiterlijk herkennen

In Nederland komen verschillende soorten ratten voor, maar het merendeel van de problemen thuis wordt door de bruine en zwarte rat veroorzaakt.

Bruine rat

Rug heeft meestal grijsbruine kleur, de buik heeft net als de meeste knaagdieren een lichte kleur.
Is sterk gebouwd, heeft duidelijk aanwezige oren, een behoorlijk stompe snuit en een staart die iets korter is dan zijn lichaam.
Kunnen tot 30 centimeter lang worden, en kunnen zo'n halve kilo wegen.

 

Zwarte rat

Rug kan variëren van grijs tot zwart.
Zijn smal gebouwd, hebben een spitse snuit, relatief grote oren en een staart die langer dan het lichaam zelf is.
Kunnen tot 23 centimeter lang worden, en kunnen zo'n 250 gram wegen.

 

Op welke tekenen moet u vooral letten?

Ratten staan er om bekend dat zij ziektes kunnen verspreiden, schade aan uw eigendommen kunnen aanrichten en etenswaren kunnen besmetten. Naast het feit dat ratten zelf ziektes overdragen, kunnen ze ook andere ziektedragende parasieten zoals vlooien, luizen en teken in uw huis of bedrijf introduceren.

Omdat ratten gedurende de nacht het meest actief zijn, is het aannemelijker dat u eerder sporen van ratten aantreft dan dat u een rat in levende lijve aantreft. Wanneer u één of meerdere van onderstaande sporen van een mogelijke rattenplaag bemerkt is het verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen.

Keutels - uitwerpselen van de bruine rat zijn stomp en kunnen tot 2 centimeter lang en 0,5 centimeter breed worden. De zwarte rat heeft juist spitse uitwerpselen die hooguit 1 centimeter lang en 0,3 centimeter dik kunnen worden.

Krassende/piepende geluiden

Voetafdrukken (loopsporen)

Knaagsporen

Hoe kunt u ratten het beste weren?

Het is van groot belang dat u alle mogelijke toegangswegen van de rat blokkeert. Zorg er daarom voor dat ventilatieopeningen van buitenmuren niet of nauwelijks groter zijn dan een halve centimeter en zorg ervoor dat deuren goed dichtgaan. Wanneer u last heeft van een (kleine) rattenplaag kunt u de ratten prima zelf bestrijden met rattengif en -vallen. Zorg er dan wel voor dat u de gebruiksaanwijzing goed in acht neemt! 

Wat zijn de kosten voor het bestrijden van ratten?

Hoewel rattenplagen van een kleinere omvang met doe-het-zelfmiddelen goed te bestrijden zijn, zijn grotere rattenplagen heel lastig uit te roeien. Het is dan ook heel belangrijk dat u professionele hulp inschakelt. Doorgaans vallen de kosten van de bestrijding een stuk lager uit dan de kosten die de ratten kunnen veroorzaken.

 


Last van deze ongedierte? Wij helpen u er graag vanaf! 
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-11122445 en online via ons contactformulier
Let op: Werkgebied +/- 20km rondom Edam-Volendam!