Zwarte rat

Leefwijze

Inheems; vanaf Middeleeuwen plaatselijk voorkomend in Nederland, vooral in agrarische bedrijven en in havengebieden. Leven hoog in gebouwen; grootte: 14-23 cm. Zijn smal gebouwd, hebben een spitse snuit, relatief grote oren en een staart die langer dan het lichaam zelf is. Kunnen tot 23 centimeter lang worden, en kunnen zo'n 250 gram wegen.


Overlast
Zwarte ratten staan er om bekend dat zij ziektes kunnen verspreiden, schade aan uw eigendommen kunnen aanrichten en etenswaren kunnen besmetten. Naast het feit dat ratten zelf ziektes overdragen, kunnen ze ook andere ziektedragende parasieten zoals vlooien, luizen en teken in uw huis of bedrijf introduceren


Voorkomen overlast
Het is van groot belang dat u alle mogelijke toegangswegen van de rat blokkeert. Zorg er daarom voor dat ventilatieopeningen van buitenmuren niet of nauwelijks groter zijn dan een halve centimeter en zorg ervoor dat deuren goed dichtgaan. Wanneer u last heeft van een (kleine) rattenplaag kunt u de ratten prima zelf bestrijden met rattengif en -vallen. Zorg er dan wel voor dat u de gebruiksaanwijzing goed in acht neemt!


Beschermingsstatus
De zwarte rat is niet aangewezen als beschermde diersoort.


Ontheffingen / vrijstellingen
Is geen beschermde diersoort, restricties ter bestrijding van het dier zijn er dus niet.


Toegelaten bestrijdingsmiddelen:

Voor het doden, vangen, verjagen e.d. mogen worden gebruikt:
•geweer
•honden
•kastvallen
•klemmen
•chemische bestrijdingsmiddelen. 


Last van deze ongedierte? Wij helpen u er graag vanaf! 
Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-11122445 en online via ons contactformulier
Let op: Werkgebied +/- 20km rondom Edam-Volendam!